Digitalisoituminen onnistuu vain, jos osaat johtaa ihmistä

Tänä syksynä digitalisoitumishurmos on vallannut monet isot korporaatiot.  Koneet ja järjestelmät ja tietenkin mobiili kuntoon, niin siitä se kasvu lähtee! Jaa-a. Kunpa se olisikin noin helppoa.

Digitalisoituminen on vyörynyt Suomeen kuten laatu aikanaan. Yhtäkkiä kaikilla on digihankkeita, digijärjestelmiä, digipäälliköitä, jopa digiauditointeja. Ostetaan järjestelmiä, luodaan malleja, kirjoitetaan loputtomia power pointteja ja lähetetään niitä luettavaksi. Suomalainen johtaja on elementissään!

Mutta minulla on sinulle, rakas suomalainen johtaja, viesti: digitalisoituminen vaatii ihmisten johtamista. Kyllä, juuri sitä hankalaa ja ikävää puolta muuten niin inspiroivassa työssäsi. Voit toki lähetellä niitä hallituskabineteissa laadittuja powerpointteja alaisillesi ja investoida toinen toistaan hienompiin digiratkaisuihin, mutta ei se kovin tehokasta digitalisoitumisen edistämistä ole.

Digitalisoituminen kuulostaa alaisestasi todennäköisesti a) pelottavalta, b) taas joltain uudelta hömpötykseltä, c) onneksi-tuokin-menee-pian-ohi -asialta tai ehkä d) muutokselta. Eikä muutos kuulosta hyvältä kuin harvojen ihmisten mielestä.

Sillä välin kun sinä presentoit digistrategiaa, avaat mobiilikäytön räjähdysmäisiä kasvulukuja, perustelet asiakkaiden halua asioida verkossa kivijalkatoimiston sijaan ja kerrot kaikista uusista järjestelmistä, jotka yhtiö nyt ottaa käyttöön, alaisesi miettivät vastausta ainakin seuraaviin kysymyksiin: a) miten tämä vaikuttaa minuun?, b) miten minä ikinä jaksan oppia kaiken tuon?, c) pitääkö minun nyt alkaa sitä feisbuukkia käyttää?, d) entä, jos asiakas raivostuu minulle siellä verkossa, ja siitä nousee kauhea häly?, e) menetänkö minä työni tämän tuloksena?

Jollet keskity johtamaan ihmisiä, ja viestimään monin verroin enemmän kuin olisit koskaan kuvitellut olevan välttämätöntä, ihmisesi eivät lähde digitalisoitumiseen mukaan. Jos he kieltäytyvät oppimasta uutta ja käyttävät aikaansa pelkäämiseen ja vatvomiseen, menetät ajan lisäksi puhdasta rahaa. Investointisi koneisiin ja järjestelmiin valuu viemäriin.

Totta kai me tarvitsemme uusia järjestelmiä, en minä sitä tarkoita. Ja tietenkin meidän täytyy tietenkin panostaa asiakaskokemukseen. (Eilen kuulemieni tutkimustulosten mukaan 96 % verkkopalveluun saapuvista ihmisistä hylkää sivun välittömästi, jos käyttäjäkokemus on huono – esim., jos verkkosivu ei avaudu kännykällä helposti eli ole mobiilioptimoitu. 91 % heistä löytää nopeasti tiensä kilpailijan sivulle.) Mutta jos kuvittelet digitalisoitumisen hoituvan vain järjestelmiä kehittämällä ja uusia palvelukanavia avaamalla, et kyllä ole itsekään vielä ymmärtänyt mitä kaikkea digitalisoituminen tarkoittaa.

Digitalisoituminen on valtava kulttuurinmuutos, joka myllertää vanhat käytännöt perinpohjaisesti. Voit lukea loistavan digitalisoitumisen sanansaattajan, Ville Tolvasen, ajatuksia aiheesta täältä. Usko minua, et selviä tästä muutoksesta vain investoimalla ICT-hankkeisiin. Sinun on johdettava ihmisiä, inspiroitava, rohkaistava, valmennettava, näytettävä esimerkkiä. Tärkein tuossa viimeisenä: näytettävä esimerkkiä.

Oma kokemukseni digitalisoitumisen tuomisesta analogiseen organisaatioon on opettanut, että ainakin näihin sinun kannattaa käyttää aikaasi:

  1. Opettele käyttämään somea luontevasti. Avaa silmäsi mahdollisuuksille.
  2. Tarkastele kaikkia organisaatiosi toimintamalleja kuin kokisit tai näkisit ne ensimmäistä kertaa. Mieti, miten ne voisi tehdä fiksummin. Joku on jo keksinyt ratkaisun – ja sinä löydät sen verkosta.
  3. Lisää epävirallista ja virallista vuorovaikutusta organisaation eri osien välillä.
  4. Kuuntele ihmisten fiiliksiä ja pelkoja. Vastaa kannustamalla ja rohkaisemalla vanhasta luopumiseen.
  5. Kerro inspiroivia, konkreettisia esimerkkejä digitalisoitumisen tuomista hyödyistä ihan tavallisten ihmisten näkökulmasta.
  6. Valmenna. Opeta. Niin perustaitoja somen käytössä kuin uusien järjestelmien käyttöäkin.
  7. Viesti digitalisoitumisen mahdollisuuksista ja sen tuomista muutoksista enemmän ja monipuolisemmin kuin olisit koskaan voinut kuvitella olevan tarpeellista.
  8. Muuta näkökulmasi omasta tuotantoon – on se sitten tuote tai palvelu – keskittyvästä näkökulmasta aidosti asiakkaan näkökulmaksi. Ja toista tämä päivittäin.
  9. Tapaa livenä ja verkossa ihmisiä, jotka ovat digitalisoitumisessa jo pitkällä – ja opi heiltä.
  10. Oivalla, että verkko ei tunnista maan rajoja. Kaupankäynti kaikkialle maailmaan on helpompaa kuin koskaan. Se on kannustava ajatus.
  11. Uskalla kokeilla. Ja hylätä epäonnistuneet kokeilut.
  12. Testaa itse monipuolisesti erilaisia digitaalisia palveluita ja paina mieleen onnistuneet ja epäonnistuneet ratkaisut. Kopioi onnistuneet.
  13. Etsi kumppaneita ja rakenna uutta yhdessä muiden yritysten kanssa. Kaikki tarvitsevat kasvua. Yhdessä sen mahdollisuudet kasvavat.
  14. Antaudu dialogille. Niin asiakkaiden kuin oman väkesi kanssa. Tämä voi olla vaikeinta, mitä olet ikinä tehnyt.

Ja lopuksi: katso tämä video. Ja näytä se työkavereillesikin.

https://www.youtube.com/watch?v=oWCtSIqubUA

Juuri näin hienoa digitalisoituminen on.

Susanna Paloheimo

Susanna Paloheimo

"Muutosten tuulten puhaltaessa toiset rakentavat muureja, toiset tuulimyllyjä"

Blogiarkisto