Oma, ansaittu ja maksettu media haltuun

”Näitkö mun pojan siinä tv-mainoksessa?” ”Mä en katso tv-mainoksia, kelaan ne aina yli, kun en mä kato mitään suorana…”  Viime aikoina olen törmännyt tällaisiin tv-mainontaa koskeviin keskusteluihin aika usein. Ja silti näyttää siltä, että aika suuret euromäärät edelleen kulkeutuvat mainostajien budjeteista mediatoimistoille, tuotantoyhtiöille ja tv-kanaville. Samaan aikaan ansaittu ja oma media kärsivät pienistä budjeteista ja näkemyksen puutteesta. Mutta uuden oppiminen ja rohkeus tehdä asioita uudella tavalla vaativatkin jotain ihan muuta kuin sitä perinteistä osaamista.

Yrityksellä on käytössään kolmenlaisia medioita; omia, ansaittuja ja maksettuja. Tämä jako on tuttu jokaiselle markkinoinnin parissa työskentelevälle, mutta ei ehkä ihan kaikille muille. Tuttu ja tuvallinen maksettu media, siis mainonta, on edelleen helppo valinta juuri turvallisuutensa vuoksi. Mitattavuuskin on tärkeää. Ansaitulla medialla markkinoinnin ammattilaiset ymmärtävät usein tuotteen näkymisen mediassa, ja siksi budjetteihin usein lisätään pieni osuus, joka käytetään vaikkapa tuotelanseerauksista viestimiseen medialle. Ja usein myös bloggareille, joiden rooli ansaitussa mediassa on vahvassa kasvussa.

Ansaittu media sisältää kuitenkin myös kaiken negatiivisen julkisuuden niin mediassa, baaritiskeillä kuin verkossa. Artikkelit ja puheet yritysjohdon palkkioista, irtisanomisista ja tuotetestien tuloksista. Ymmärrän, että ansaittu media tuntuu arvaamattomalta ja hankalalta kanavalta, jos on tottunut tekemään vain yhdensuuntaista viestintää – siis mainontaa eri kanaviin.

Mutta tuo oma media! Se on täynnä mahdollisuuksia. Perinteisesti yrityksen omaa mediaa ovat olleet etenkin asiakaslehdet ja presentaatiot. Siis sitä tuttua sisällöntuotantoa, jota me viestintätoimistoissa olemme asiakkaillemme tottuneet vuosien ajan toteuttamaan. Digitalisoituminen ja verkko tarjoavat nykyisin valtavat mahdollisuudet oman median kehittämiseen, ja ainakin meillä Taitomyllyssä ollaan näistä mahdollisuuksista innoissaan.

Omien digitaalisten kanavien sisällön suunnittelussa tärkeintä on pitää mielessä, miksi sisältöä tehdään. Tavoitteena on vahvistaa yrityksen haluttavuutta asiakkaiden ja muiden sidosryhmien, kuten potentiaalisten asiakkaiden ja työntekijöiden ja rahoittajien silmissä. Siksi omissa kanavissa tulee jakaa sisältöä, joka kiinnostaa ja hyödyttää näitä ryhmiä! Tärkeintä ei ole mainostaa teksteissä omia tuotteita ja palveluita, vaan jakaa omaa asiantuntemusta ja osaamista.

Yksi oma digitaalinen kanava ei riitä: on rakennettava verkkojalanjälkeä, tuotettava tekstin lisäksi videoita ja presentaaioita, oltava läsnä erilaisilla foorumeilla (lue=kilpailuihin perustuva Facebook-sivu on kiva, mutta se ei riitä), ja mikä tärkeintä, linkittää nämä kaikki toisiinsa ja tietenkin kotisivuun, joka nimensä mukaisesti on yrityksen koti verkossa. Ja tietenkin kehitettävä kotisivua siten, että se innostaa ostamaan, ohjaa verkkokauppaan tai yhteydenottoon.

Oli ihan ok, että entinen esimieheni vaati vuonna 1995 yritykselleen internet-sivut, sillä ”muuten en kehtaa enää kaupungilla kulkea”. Silloin(kin) moni narisi vastaan, ja sanoi, että ei sellaisiin kannata käyttää aikaa: ”Ettekö te mieluumin voisi uusia tuon painetun yritysesitteen?” Ei siis ihme, että tv-mainoksia, messuja ja asiakaslehtiä tehdään edelleen hyvin paljon. Viimeistään nyt on ymmärrettävä, että asiakkaat hakevat tietoa ensisijaisesti verkosta, luovat siinä samalla mielikuvan haun kohteena olevasta tuotteesta tai yrityksestä ja käyttävät aikaa jatkuvasti enemmän verkossa. Tuttujen ja turvallisten perinteisten medioiden kustannuksella.

Olisiko aika muuttaa suunnitelmia ja opetella uutta? Ryhtyä vaan rohkeasti tuumasta toimeen!

 

Susanna Paloheimo

Susanna Paloheimo

"Muutosten tuulten puhaltaessa toiset rakentavat muureja, toiset tuulimyllyjä"

Blogiarkisto