Voisinko olla avuksi?

Auton kesärenkaiden vanteiden pultit piti kiristää. Melkein jäi hoitamatta. Kunnes ilmanpaineiden varoitusvalo syttyi. Tuumasin, että hoidetaan molemmat asiat kerralla pois. Googlasin ystävän suositteleman firman. Ajoin pihaan. Kuulin heti kysymyksen ”voisinko olla avuksi?” Huokasin helpotuksesta ja vastasin: voi kiitos, kun kysyt!

Kuinka vahva kysymys tuo onkaan! Ja kuinka vähän me sitä käytämme. Kun aikoinaan opiskelin työnohjaajaksi, tämä kysymys oli aktiivisessa käytössä. Tallensin sen omaan työkalupakkiini, ja olen ottanut sieltä käyttöön aina tarvittaessa. Usein sen kysyminen hämmentää toista ihmistä, sillä emme ole tottuneet siihen, että toinen haluaa aidosti auttaa.

Ei, sillä me olemme tottuneet taistelemaan saadaksemme asiamme hoidettua. Olemme tottuneet nyrpeisiin ilmeisiin, ohi katsomiseen, töykeisiin tokaisuihin, prosessiuskovaisiin asiakas”palvelijoihin”, raivostuttaviin sääntöihin, järjettömiin toimintamalleihin, ylipäätään asiakkaan huonoon kohteluun.

Emme toden totta ole palveluihin tai palvelemiseen tottuneet kansa.

Minä menin tänään Alppilan Autohuollon Konalan toimipisteeseen valmiina olemaan tuhannetta kertaa elämässäni vain se tyhmä naisautoilija, joka joutuisi anelemaan apua pulttien kiristämiseen, kokemaan käyttävänsä vääriä termejä, olemaan väärään aikaan väärässä paikassa. Mutta ei. Päin vastoin.

Olen edelleen äimän käkenä siitä, miten hienosti minua kohdeltiin. Ensimmäisen, asentajan esittämän, kysymyksen jälkeen paikan palvelusta vastaava tuli kertomaan, että hoidetaan tää ihan saman tien. Toinen asentaja tuli apuun, laittoi kuljettajan istuimelle suojamuovin (wau, mikä asiakaskokemus!!!), jotta haalarit eivät sotkisi istuinta, ajoi auton halliin, kiristi pultit, tsekkasi ilmanpaineet ja totesi, että se on nyt kunnossa, ole hyvä vaan.

Mitämitämitä? Avuliaita ihmisiä, luontevaa ja ystävällistä kohtelua!

Tässä maassa ei paljon tarvitse tehdä ollaakseen asiakaskokemuksen kuninkaallinen. Sellainen nimittäin on tuo mainitsemani autohuolto Konalassa. Ajattelin jatkossa hoitaa kaikki auton huoltoon liittyvät asiat heidän kanssaan.

Koska siellä minua kohdeltiin kuin asiakasta.

 

Susanna Paloheimo

Susanna Paloheimo

"Muutosten tuulten puhaltaessa toiset rakentavat muureja, toiset tuulimyllyjä"

Blogiarkisto