Olavi Uusivirta keskustelee yhteiskunnallisista aiheista paitsi Ylen Pyöreä pöytä -ohjelmassa, omissa kanavissaan somessa. Olavi on elementissään niin Tavastian kuin Kansallisteatterinkin lavalla. Hän on lisäksi runoilija, sukupolvensa tulkki, joka onnistuu kertomaan muutamassa minuutissa tarinan kesästä kaupungissa tai siitä, miten helppoo on olla onnellinen. Hän ei mahdu muusikkosiiloon, ei näyttelijäsiiloon, ei yhteiskunnallisen keskustelijan siiloon. Sillä hän on sujuvasti näitä kaikkia yhtä aikaa. Olavi Uusivirta on generalisti.
Tässä asiantuntijoiden maassa moniosaajaa on pidetty helppoheikkinä, pintapuolisena osaajana. Ei olla osattu kuvata, mitä moniosaaja oikein tekee, epäiltykin on. Että ehkä se on joku johdon väkkärä, joka on täällä vain raportoidakseen mitä me oikein tehdään. Kärjistettynä. Ja kun kollegan on tullut aika esitellä moniosaaja asiakkaalle, on vähän naurahdettu, ja sitten: ”ehkä sä voitkin esitellä itsesi, kun en mä oikein tiedä miten sut pitäisi esitellä…” Koska generalisti, se ennenaikain moniosaaja, ei mahdu siiloihin.
Asiantuntija. Sellainen minäkin olen. Vielä enemmän olen kuitenkin generalisti; laaja-alainen ja kokenut osaaja, joka haluaa saavuttaa asioita yhdessä loistavan tiimin kanssa. Kaltaiseni generalisti törmää tässä asiantuntijoiden maassa helposti hämmennykseen, koska emme ole vielä tottuneet tähän uuteen termiin. Minut esitellään vuodesta toiseen viestinnän huippuasiantuntijana. Eikä siinä mitään, sillä tässä maailmanajassa on erinomaisen hienoa olla viestinnän osaaja. Mutta en ole vain viestinnän osaaja.
Olen loputtoman kiinnostunut siitä, miten asiat liittyvät yrityksissä ja yhteiskunnassa toisiinsa. Ja siitä, miten yksi teko saa aikaan värähdyksen, joka kasvaa lopulta asioita muuttavaksi puhuriksi. Jos haluat, kutsutaan tuota tässä vaikka muutoksen johtamiseksi. Hahmotan isot kokonaisuudet nopeasti, kiitos pitkän urani konsulttina, työnohjaajana, valmentajana, yrittäjänä ja työllistäjänä. Olen päässyt kurkistamaan kymmenien toimialojen ja satojen organisaatioiden sisälle – ja auttanut niissä työskenteleviä ihmisiä menestymään omassa työssään paremmin, saavuttamaan organisaation tavoitteet. Filosofiani mukaisesti vuorovaikutus ja paremmat kohtaamiset ihmisten kesken johtavat lopulta maailmanrauhaan, mutta ihan ensi alkuun organisaation tavoitteiden saavuttamiseen.
Ajoittain törmään spesialistien kanssa. Minulle opetetaan, miten vaikeaa myynti on ja millaista sinnikkyyttä siihen vaaditaan. Arvostan osaamistasi todella paljon, sanon. Minäkin olen myynyt työkseni. Reilusti yli 20 vuoden ajan, joten tiedän, miten vaikeaa se joskus on. Autan sinua mielelläni, jos voin. Olen muuten myymisen lisäksi rekrytoinut, johtanut ja työllistänyt kymmeniä asiantuntijoita. Luonut strategioita ja toteuttanut niitä. Vastannut yrityksen ICT:stä ja sopimuskannasta. Vienyt läpi muutoksia niin omassa kuin asiakkaideni ja työnantajieni organisaatioissa. Johtanut liiketoiminnan transformaatiota osana intohimoista johtotiimiä. Ja kyllä, kaiken tämän lisäksi olen innostanut ja vaikuttanut viestinnällä pakkausteksteistä puheisiin, blogeihin ja vaikkapa mediatilaisuuksiin, joissa on tähtenä ollut näyttelijöitä, muutaman kerran pari amerikkalaistakin. Oi niitä aikoja!
Onneksi tulevaisuuden työelämässä generalistilla on oma, aiempaa vahvempi paikkansa. World Economic Forumin Future of Jobs -raportissa kerrottiin jo vuonna 2016, että laaja osaaminen ja kyky tehdä yhteistyötä ovat tulevaisuudessa vaadittuja vahvuuksia. Robotit hoitavat yhä useammat rutiinityöt, jolloin sellainen työ, joka vaatii yhdessä ajattelemista ja tekemistä, säilyy. Generalistien osaamiselle on tulevaisuudessa kysyntää, sillä generalisteille on ominaista miettiä, miten ”uusi suunta ja kokonaisuus muodostetaan. He ymmärtävät, että kenenkään reviiriä ei voida suojella ja siksi ovat valmiina loikkaamaan uusiin haasteisiin, kaikella tekemisen palolla ja työn ilolla”, kuten Kara Kuumana -blogin kirjoittaja Kirsi Lehto ansiokkaasti sanoittaa.
Luottamukseen pohjautuva psykologinen turvallisuus, rakentava konfliktointi, sitoutuminen, tilivelvollisuus kollegalle eli yhteistyön tekeminen ja siilojen rikkominen ovat menestyvien tiimien rakennuspalikat. Valmistuin eilen Patrick Lencionin tunnetuksi tekemän Five Behaviors of a Team -menetelmän valmentajaksi. Kyseessä on erinomaisen tiimin rakentamiseen tähtäävä prosessi, jolla mm. Microsoftin johtoryhmä on saavuttanut hienoja tuloksia. Koulutuksessa MLP Modular Learning Processes Oy:n Sami Jalonen käytti erinomaista metaforaa yhdessä tekemisen hyödyistä: Eikö ole aivan sama, kuka palapelin viimeisen palan löytää ja asettaa paikalleen?
Niinpä. Siilojen aika on mennyttä. Autetaan osaamisellamme toisiamme löytämään ne yhteisten tavoitteidemme puuttuvat palaset. Kokonaisuus on tärkeämpää kuin se, missä itse kukin meistä on paras, ajattelee generalisti. Onneksi myös yhä useampi spesialisti. Jonka sisällä ehkä jo kasvaa pieni generalisti, tulevaisuuden työn sankari.