”Kuluttaja on niin kovin vaikea tavoittaa nykyään.” ”Eiköhän tämä vouhkaaminen mene kohta ohi.” Näihin kahteen lauseeseen kiteytyy monen suomalaisen yrityksen ongelma: valitetaan kuluttajan ja/tai asiakkaan käyttäytymisen muutoksesta sen sijaan, että otettaisiin siitä kaikki hyöty irti.
Suomalaiset teollisuusyritykset ovat pitkään onnistuneet toimimaan laadukkaiden tuotteiden ja nerokkaan insinööriosaamisen varassa. Meillä on runsain mitoin prosessiosaamista. Teknologiaan investoidaan, jotta saadaan tehtaat toimimaan tehokkaammin. Samaan aikaan esimerkiksi Ruotsissa on uskottu asiakkaan tarpeiden kuuntelemiseen ja niiden varhaiseen vastaamiseen, keskitytty brändin rakentamiseen. Minulle sanaparista Ruotsi ja tehdas tulee mieleen ainoastaan Volvon tehdas 1970-luvulla. Sanat Ruotsi ja brändi taas… No, tiedätte mitä tarkoitan.
Onneksi Suomessakin jotkut yritykset kuuntelevat hiljaisia signaaleja ja vastaavat niihin. Eivät jää tuleen makaamaan kuluttajien muuttuvien tottumusten edessä. Yksinkertainen selitys tälle on, että tällaiset yritykset ovat markkinointi-, eivätkä tuotantovetoisia. Kuulkaas, kun valaisen yhden esimerkin kautta…
Gluteenittomuus, maidottomuus ja puurobaarit ovat ruokamaailman tuoreimpia trendejä. Niitä edelsi karppaaminen, mikä jätti pysyvästi muutoksia monen ruokavalioon ensimmäisen hurmoksen jälkeen. Ja aiheutti hiusten harmaantumista mm. monien leipomoiden johtoryhmäläisten keskuudessa.
Gluteenittomuutta harjoittavat nyt yhä useammat sellaisetkin, joilla ei ole todettua keliakiaa. Moni sanoo ainaisten vatsavaivojen vähentyneen, kun on vähentänyt gluteenia sisältäviä viljoja. Moni ”kevyesti gluteeniton” voi käyttää kauraa, keliaakikkokin ns. puhdasta kauraa. Ruokakaupasta löytyy silti tällä hetkellä vain kahta tai parhaassa tapauksessa kolmea 100 % kaurasta tehtyä leipää.
Arvelen, että hiljaisten signaalien kuuntelua harjoitetaan Fazerilla melko tosissaan. Ei mielestäni ole mikään ihme, että Fazer on vuodesta toiseen Suomen arvostetuimman brändin haltija. Puurobaari & gluteenittomuus -trendiin he ovat vastanneet vuoden alussa kauppoihin ilmaantuneella Alku-puurollaan. Sen pakkauksessa hyödynnetään maitotölkistä tuttua tetra-pak -avausta, jolloin kaurahiutaleet saa kaadettua desimittaan paljon iisimmin kuin perinteisestä pahvipakkauksesta. Eikä liene sattumaa, että tv-mainonnassa Alku-puuroa maistavat ihmiset toistelevat jo vuosien takaa tuttua mainoslausetta hieman muokattuna ”tää on vaan niin hyvää”. Puuro tuntuu mitä luontevimmalta lisältä Fazerin tuotevalikoimaan. En ole ennen tämän kirjoituksen kirjoittamista edes miettinyt, missä nuo hiutaleet tuotetaan, missä pakataan… Tässä(kään) tapauksessa tuotanto ei ole merkityksellistä, mutta kuluttajan tarpeisiin reagoiminen jo hieman ennen kuin trendi on vallannut suuret joukot, on.
Liian monessa suomalaisessa yrityksessä ei ole markkinoinnin osaajaa edes johtoryhmässä. Saati sitten hallituksessa. Minusta tuntuu, että pian tämäkin muuttuu. Sillä pian vaihtoehtona on enää pakko.
Ja se Alku Sadonkorjuu -puuro on muuten ihan älyttömän hyvää.