Olen suunnitellut ja toteuttanut muutosta hallituksen jäsenenä, yrityksen omistajana, johtoryhmän jäsenenä, tiimin vetäjänä ja neuvonantajana. Kaikissa näissä rooleissa olen toistanut – kerrassaan jankuttanut – kirkkaan suunnan ja ihmisten voiman merkityksestä.
Nuo sanat poimin aikanaan Matti Alahuhdan kirjan otsikosta. Olen palannut Alahuhdan kirjan pariin toistuvasti. Suomalaisen insinöörin muutosajattelu on kirkasta. Se ei häröile sivupoluilla, vaan palaa yksinkertaisiin asioihin. Niitä jokainen muutosta johtava tarvitsee toteuttaakseen sen, mitä on yhdessä päätetty. Alahuhta kiteyttää kirjassaan johtajan tehtävän simppelisti näin: ”Hänen tulee näyttää kirkas suunta, joka energisoi ihmisiä ja synnyttää yhdessä tekemisen innon.”
Tänä syksynä julkinen työelämään liittyvä keskustelu on täyttynyt ainakin seuraavista:
- tekoälyn mahdollisuuksista
- vastuullisuuden ja uuden EU-direktiivin mukanaan tuomista velvollisuuksista
- muutosneuvotteluista, jotka muuten julkisella sektorilla edelleen tunnetaan yt-neuvotteluina
- vaikuttavuudesta
- työssä jakamisesta / mielenterveysongelmista
- työperäisestä maahanmuutosta ja rekrytoinnin ikiaikaisista ongelmista
- soten ja julkisen talouden mahdottomalta tuntuvasta yhtälöstä
- geopolitiikasta, uhista, sodista ja rajoista
Ei siis ihme, jos muutosta johtavan fokus on koetuksella. Houkutus ajatella, että eikös tämä jo ole tehty, on suuri. Houkutus ajatella, että minäpä tutkin vähän lisää tuota generatiivista tekoälyä, enkä puutukaan tähän hiljaiseen signaaliin muutokseen liittyen, on vielä suurempi. Houkutus ajatella, että olen tästä jo niin paljon itse viestinyt, vaatinut ja välittänyt, että kyllä tämä jo kantaa, vie mukanaan.
Mutta älä mene.
Palaa takaisin perusasioihin. Toista niitä. Juhlista jokaista onnistumista. Näytä kirkas suunta ja pidä ihmiset mukana: vedä heidätkin takaisin. Sillä inhimillistä on, että hekin lipsuvat suunnasta, ja jos et näytä esimerkkiä, viestität että on ok palata takaisin vanhaan.
Muistuta jälleen kerran, miksi muutos on välttämätöntä ja mitä tapahtuu, jollei sitä tehdä. Kerro ja keskustele siitä, mitä muutos itse kullekin käytännössä tarkoittaa ja mitä juuri hän siitä itse hyötyy. Ja muista juhlistaa niitä onnistumisia!
Sillä vain pysymällä sillä muutospolulla, jonka olette valinneet, voitte päästä aikanaan perille.