Sanojen voima

Markkinatutkimusalan legendaarinen vaikuttaja, Suomen Gallupin Leila Lotti, sen minulle aikoinaan opetti: tämä on yritys, ei mikään laitos. Siis ei markkinatutkimuslaitos, vaan markkinatutkimusalan yritys. Opin kerrasta ja aloin korjata muidenkin puhetta. Tuosta keskustelusta on nyt noin 25 vuotta aikaa.

Me suomalaiset olemme insinöörikansaa, on tapana sanoa. Ja niinhän me olemmekin. Rakastamme tehtaita, tuotantoa, tuotantotaloutta. Ne ovat meille tuttuja, sillä niihin nykyinen hyvinvointimme perustuu. Tuotantotaloudessa ei sinänsä ole yhtään mitään vikaa. Mutta se ohjaa ajatteluamme lähtemään liikkeelle sieltä tuotannosta, eikä ihmisestä. Eikä vain ajatteluamme, vaan sanoja, joita käytämme.

Työskentelen nykyisin hoiva-alalla. Myös tällä alalla kuulen paljon tuotantotalousmaailmasta peräisin olevia sanoja. Mitä ajattelet vaikka näistä: vanhustenhuolto, hoitolaitos tai laitoshoito?

Minun mielestäni huoltoa hankitaan autoille ja yliopistolla on laitoksia. Ihmisiä minun nähdäkseni palvellaan. Kyseessä ovat vanhuspalvelut – tai kuten meillä sanotaan – ikäihmisten hoivapalvelut. Enkä usko kenenkään tosissaan enää ajattelevan, että yksikään suomalaisten sosiaalipalveluiden piiriin kuuluva palvelu- tai hoivakoti olisi laitos sanan ennenvanhaisessa merkityksessä. Silti sana roikkuu jääräpäisesti kielenkäytössämme. Hoivaa tarvitsevat suomalaiset asuvat palvelu- tai hoivakodeissa, siis heidän sen hetkisissä kodeissaan.

Jopa terveydenhuolto-sanaan useimmiten liitetään nykyään sana ”palvelut”. Ehkä senkin voisi tiivistää rohkeasti sanaksi terveyspalvelut? Terveydenhuoltoa ohjataan potilaslaissa, joten sana asiakas on vaikea istuttaa alan ammattilaisten kielenkäyttöön. Kokenut sosiaalialan ammattilainen totesi minulle viime syksynä, ettei hänelle tulisi enää mieleenkään puhua muista kuin asiakkaista. Kuulemma ’80-luvulta alkaen asiakas on ollut vakiintunut termi, ja sitä, mitä tarjotaan, kutsutaan sosiaalipalveluiksi.

Minkä sanan valitset, sitä mielikuvaa vahvistat. Ja ei, tässä ei nyt ole kysymys eufemismeista, vaan sanojen vallasta ajatteluumme. Kumman sinä valitset, huollon vai palvelun?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *