Vaikuttavaa muutosjohtamista

Vaikuttavuusseura ry antoi tänään erityismainininan Attendo Suomi muutosmatkalle! "Arviointiraati antaa teolle erityismaininnan uskalluksesta tarttua havaittuihin ongelmakohtiin systemaattisesti, moniammatillisesti ja moniulotteisesti." Juhuu!!!

Vaikuttavuusseura ry antoi tänään erityismainininan Attendo Suomi muutosmatkalle! ”Arviointiraati antaa teolle erityismaininnan uskalluksesta tarttua havaittuihin ongelmakohtiin systemaattisesti, moniammatillisesti ja moniulotteisesti.” Juhuu!!!

Moni tietää, että organisaatiokulttuuri a) syö strategian aamupalaksi ja b) tuntuu ilmapiirissä ja vaikuttaa ihmisten tekoihin. Lisäksi jokainen, joka on joskus ollut muuttamassa kulttuuria, tietää miten vaikeaa se on. Attendon muutosmatka on nyt kestänyt reilut kolme vuotta. Sitä on taivallettu todella haastavissa olosuhteissa: on kohdattu koronapandemia, vaikea henkilöstöpula, henkilöstömitoituksen vaikutukset arkeen sekä hyvinvointialueiden syntyminen.

Tulokset ovat huikeita! Henkilöstö, asukkaat ja läheiset ovat tyytyväisempiä kuin koskaan yhtiön historiassa. Vaihtuvuus on vähentynyt, hakeutuminen Attendolle lisääntynyt – aikoina, jolloin suurin osa sotetoimijoista kärsii vaikeasta henkilöstöpulasta.

Kulttuurinmuutos vie useita vuosia, ja ajoittain Attendollakin käy edelleen ilmi, että muutos ei kaikissa yhtiön työyhteisöissä ja hoivakodeissa ole vielä edennyt toivotusti. Epäkohtien esiin nouseminen alleviivaa muutoksen välttämättömyyttä ja perusasioiden äärelle palaamista.

Attendon kulttuurinmuutoksessa on luotettu vuorovaikutuksen ja oivaltamisen voimaan. Fasilitoituihin muutosvalmennuksiin on käytetty kolmen vuoden aikana yli satatuhatta työtuntia! Johtamiskoulutuksiin puolestaan on käytetty noin kolmekymmentätuhatta työtuntia. Muutoskeskusteluiden teemoina ovat olleet kulttuurinmuutoksen avainasiat: sadan prosentin vastuu omasta työstä ja asioista, joista tulee tietoiseksi, palautteen arvostaminen ja hyvät kohtaamiset ihmisten kesken.

Onhan tämä tarina vailla vertaa. Siksi on niin mahtavaa, että sotealan vaikuttavuutta edistävät ammattilaiset antoivat julkisen tunnustuksen tästä sinnikkäästä työstä! Minulla on ollut ilo ja kunnia saada olla mukana matkalla kolmen vuoden ajan osana johtoryhmää ja viime helmikuusta asti neuvonantajana.

Vieraillessani viime vuonna Attendo Elotuvassa Kaavilla kuulin, miten hoitajat olivat tuoneet huonosti liikkuvalle muistisairaalle asiakkalle käytetyt lastenrattaat ja siihen nallen, jota hoivata. Tämän välittämistä, osaamista ja sitoutumista osoittavalla kauniin teon seurauksena asiakas alkoi liikkua päivittäin pitkin Elotuvan käytäviä ja fyysinen toimintakyky vahvistui. Asiakkaan näkökulma, hyvä asiakaskokemus, hyvä hoiva. Sellaisesta attendolaisten hoitajien ammattitaidosta tämä kuva minulle kertoo.

Sydämelliset onnittelut kaikki te tuhannet ja taas tuhannet attendolaiset, jotka päivittäin muutatte maailmaa paremmaksi – yksi teko ja kohtaaminen kerrallaan!

Susanna Paloheimo

Susanna Paloheimo

"Muutosten tuulten puhaltaessa toiset rakentavat muureja, toiset tuulimyllyjä"

Blogiarkisto