Bisnesjulkkisten julkisalainen elämä

Poliitikot, viihdetaiteilijat ja urheilijat ovat viihdejulkisuuden tuttakin tutumpaa polttoainetta. Jokaisen menestykseen vaikuttaa olennaisesti se, miten suosittuja he ovat. Tämän vuoksi he ovat enemmän tai vähemmän valmiita antamaan osan elämästään julkisuudellle. Ennen vanhaan mediajulkisuutta saattoi säädellä sen mukaan, miten paljon itse halusi tuoda elämästään esiin. Jos esiintyi aina yksin, se riitti. Mutta annas olla, kun ensimmäisen kerran toit esiin puolisokandin tai lapset, olit itse vetänyt rajan niin pitkälle, että jatkossa olit ”julkista riistaa”.

En ole aivan varma siitä, miten säännöt tällä hetkellä toimivat, kun kysymyksessä ovat nuo perinteisesti julkisuudessa esiintyvät hahmot. Julkkisjuorut ja -kuvat ovat palkittua tavaraa niihin erikoistuneissa medioissa. Paparazzeja ei Suomessa tarvita, sillä jokaisella vastaantulijalla on taskussaan kännykkäkamera. Miksikäs ei ottaa kuvaa kapakassa ääliökännissä heiluvasta julkimosta ja tienata samalla vähän rahaa? Niin, miksikäs ei?

Olen jo vuosia hämmästellyt sitä, miten bisnesjulkkikset eivät päädy noiden juorujen ja juttujen kohteeksi? Mikäli bisnesjulkkis ei ole koskaan esitellyt itseään muuten kuin talousjulkisuudessa, hän saa olla Suomessa rauhassa. Mokailuista mahdollisesti tiedetään toimituksissa, mutta niitä ei tuoda esiin kaiken kansan huviksi. Koska ne eivät kiinnosta, sanovat journalistit.

Poikkeuksen bisnesjulkisuuteen ovat tehneet ne yrittäjät tai liikkeenjohtajat, jotka ovat uskoneet hyötyvänsä julkisuudesta taloudellisesti. Alkuun kaikki onkin sujunut mukavasti ja kauppa on käynyt. Harmi vaan, että ensimmäisenä mieleen tulevat Vesa Keskinen ja Antti Piippo ovat saaneet kokea myös sen, miten julkisuus kuitenkin aina voittaa tämän pelin. Keskisen osalta on vaikea sanoa, mihin kaikki johtaa, ja Piippo-casea lienee turha enää käsitellä. Ehkäpä ensi kesänä nähdään kyläkaupassa vuosikymmenen kovimmat myynnit? Mikäpä siinä. Markkinointia känniääliönä toimiminenkin voi Suomessa siis olla.

Tunnettu bisnesnainen Eija Nyman-Janatuinen pisti silmään Ilta-Sanomien kannessa tänään. Kertoi jälleen kerran vaikeista vuosistaan alkoholistina. Hieno veto, ajattelin. Ottaa mahdollisilta selkäänpuukottajilta aseet pois kertomalla kaikki itse. Kunnes googlaamalla totesin, että Nyman-Janatuinenhan on perustanut ”tasokkaan yksityisen avopäihdeklinikan”. Markkinointia komeimmillaan siis tämäkin juttu 🙂 Eija on taitava, kaikki kunnioitus hänelle!

Mielestäni on hienoa, että Suomessa vielä ollaan tilanteessa, jossa bisnesjulkkisten yksityiselämä todellakin on yksityistä. Mutta epäilenpä, että niin ei enää kovin kauaa ole. Kaupan Päivässäkin joku yleisössä oli tajunnut hetkensä tulleen, ja alkoi äänittää (kännykällä?) Matti Halmesmäen puheita. Hämmästyttävää. Mutta totta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *