”Niin muuttuu mailma, Eskoni”, kirjoitti Aleksis Kivi vuonna 1864. Tulevan kevään vaalit asettavat meidät suomalaisetkin taas alttiiksi taidokkaalle verkkovaikuttamiselle, johon olemme itse tarjonneet isot eväät.
Vaikuttava viestintä ja taidokkaasti jalostettu data ovat yhdistelmä, jonka tuloksena me ihmiset ryntäämme tietoisesti rakennettujen jakolinjojen eri puolille ja alamme syyttää ja solvata toisiamme. Ja niiden jakollinojen rakentajat eivät välttämättä olekaan heitä, joiden kuvittelimme niitä rakentavan.
Yle Areenasta löytyvä, kaksiosainen dokkari Facebookin vaikutuksesta kuluneiden kymmenen vuoden poliittisiin draamoihin kannattaa katsoa. Ja miettiä tarkasti seuraavalla kerralla, onkohan se FB-mainoksen kommenttiosiossa kauppojen vapaita aukioloaikoja ärhäkkäästi vastustava henkilö ihan oikea henkilö tai ainakaan tosissaan. Saati ilotulitteiden myyntiä vastustava tai puolustava. Tai sotesta, feminismistä tai maahanmuutosta kovaan ääneen huutava. Jakolinjoja on Suomeenkin ilmaantunut muutamien viime vuosien aikana todella paljon. Yhä rajumpia, yhä vaikuttavampia, yhä kiukkuisempia, yhä ahdistavampia.
Mielestäni meillä ei ole niihin varaa. Jos vielä epäilet miksi, katso mainitsemani dokumentti.
Vuodesta 2007 minäkin olen päivittäin käyttänyt Febua kommunikointiin ystävieni ja tuttavieni kanssa. Kuukausi sitten poistin sovelluksen puhelimestani tarkoituksenani rauhoittaa arkea ja ajattelua. Se on toiminut. Puhelimen akkukin kestää nykyään paremmin. Tosin yhä useammin olen kytkenyt mobiilidatan pois päältä puhelimesta. Aika nopeasti Febun keskusteluista putoaa myös pois, kun ei itse ole aktiivinen. Aika nopeasti algoritmi myös alkaa rajoittaa, kenen postaukset nousevat fiidiin.
WhatsAppin ja Instan käyttöä en ole vähentänyt, joten ihan samaa dataa yhtiö minusta edelleen kerää ja käyttää. WA on kuin Febu aikanaan: ihanan helppo menetelmä olla yhteydessä useamman ihmisen kanssa yhtä aikaa. Instasivuni puolestaan on ihana muistutus siitä, miten hyvä vuosi tämäkin on ollut. Ajoittaisista elämän matalikoista ei päädy muistoja Instaan, ja se on hyvä niin. Julkiseksi päiväkirjaksi Insta kelpaa hyvin.
Mutta miten se mailma tällä kertaa muuttuukaan? Me somen, henkilöbrändäyksen ja digitalisaation puolestapuhujat olemme itse ison muutoksen äärellä. Vastustaminen tuntuu hilpeältä ottaen huomioon, miten olemme itse muutosvastarinnasta viime vuosina paasanneet. Mutta niin se mailma vaan muuttuu, Eskoni. Olisipa kristallipallo, josta näkisin, mitä ensi vuonna tähän aikaan kirjoitan. Ja mihin.