Kauppalehdessä oli viikolla juttu kaupajätti ICAn Cokikselle Ruotsissa asettamasta boikotista. Hintaneuvottelut olivat päättyneet ilmeisen huonosti Cokiksen kannalta. Aihe oli sinänsä kuohuttava, mutta en nyt lähde sitä kommentoimaan.
Paljon kiinnostavampaa jutussa oli se, ketkä antoivat lausunnot ICAn ja Coca Colan puolesta. Väitän, että jos tämä asia olisi uutisoitu Suomessa, lausunnot olisi antanut Ruokakeskon tavarakaupan johtaja / S-ryhmän päivittäistavarakaupan ketjujohtaja ja limufirman kaupallinen johtaja. Ruotsissa lausunnot sen sijaan antoivat lehdistöpäällikkö (wow, mikä titteli) ja tiedotusjohtaja (tähän toinen wow!). Onnittelut heille asiaankuuluvan aseman saavuttamisesta sekä oman yrityksen että ruotsalaisen median keskuudessa!
Puhemieheksi valitaan Suomessa edelleen vain harvoin viestintäjohtaja, vaikka muissa maissa se on enemmän sääntö kuin poikkeus. Arvelen tämän johtuvan parista seikasta: suomalainen toimittaja on opetettu jo varhain pyytämään lausuntoja ylimmältä johdolta – eikä vain pyytämään, vaan suostumaan haastatteluun vain silloin, jos ylin johto antaa lausunnon. Toisaalta vain harvassa yrityksessä johtoryhmässä on henkilö, jonka titteli on viestintäjohtaja. Kolmanneksi viestinnän ammattilaiset joutuvat edelleen usein katsomaan peiliin ja etsimään syytä sieltä: vain harvat viestintäpäälliköt osaavat luetella yrityksen tunnusluvut ulkoa, osaavat kertoa mistä yrityksen tuloksen kasvu tai droppaus johtuu, tuntevat strategian kipukohdat tai ylipäätään johtavat aidosti koko yrityksen viestintää. Tarkoitan tällä sitä, että viestintä johtaisi esimerkiksi myynnin sparrausta, mainontaa tai johtoryhmän skenaariotyöskentelyä.
Suomalaisten yritysten viestintäjohtajien top 3 on tällä hetkellä mielestäni Stora Enson Lauri Peltola, Wärtsilän Atte Palomäki ja Olvin Olli Heikkilä. Viimeisen kohdalla myönnän olevan täysin puolueellinen, mutta Olli kuuluisi tälle listalle siitä huolimatta, että saan tehdä työtä hänen kanssaan. Odotan mielenkiinnolla etenkin Keskon uuden viestintäjohtajan Merja Haverisen uran seuraavia askelia. Samoin Nokian entisen viestintäjohtajan uusi ura Finnairissa kiinnostaa.
Arvostus on ansaittava. Mutta kannustan silti kaikkia yrityksiä edes miettimään sitä, voisiko viestintäpäällikkö kasvaa viestintäjohtajaksi ja alkaa toimia yrityksen puhemiespoolin jäsenenä. Ne yritykset, jotka ovat tämän päätöksen vahvasti tehneet, ovat saavuttaneet toimarille enemmän työrauhaa ja laajentaneet yrityksen kasvovalikoimaa. Puhumattakaan siitä, että koko alan arvostus on kasvanut merkittävästi.
Ollapa tässä nyt kristallipallo, josta näkisin, millainen tilanne on kymmenen vuoden kuluttua. Rohkenen silti ennustaa, että yhä useamman yrityksen lausuntoja antaa tulevaisuudessa viestintäjohtaja. Luoja suokoon, ettei ainakaan lehdistöpäällikkö tai tiedotusjohtaja 🙂