#nuclear #japan

Kirjoitin Twitterin hakukenttään äsken nuo otsikon sanat. Ensimmäinen osuma on 14 tunnin takaa. Tänä aamuna Facebookin statuspäivitykset ovat täynnä linkkejä tähän aiheeseen liittyen. Mitä onkaan vielä edessä?

Tunteisiin vetoavat asiat synnyttävät ihmisten välillä kiivaimpia keskusteluja, on kysymyksessä sitten ilmastonmuutos, luomuruoka, GMO-soijalla ruokitut siat tai ydinvoima. Harva meistä on minkään aiheen asiantuntija, joten mielipiteemme muodostuvat usein mediasta saamiemme tietojen perusteella. Me viestinnän ammattilaiset tiedämme tämän paremmin kuin kukaan.

Lobbaaminen, PR, tutkimustiedon ja asiantuntijoiden hyödyntäminen, teollisuuden kilpailukyvyn romahtamisella uhkaileminen ja mainonta ovat niitä viestinnän keinoja, joilla ydinvoiman uhkia on Suomessakin viimeisten vuosien aikana vähätelty. On onnistuttu jopa kääntämään Vihreät uuden ydinvoimalan rakentamisen puolelle. Mahtava esimerkki taidokkaasta viestintäkampanjasta!

Samaan aikaan Suomessa kehitetään kymmeniä erilaisia puhtaan energiantuottamisen malleja. Niistä media kuitenkin kirjoittaa tyypillisesti otsikolla ”Tuulivoima petti taas”. Insinöörit, jotka clean techin parissa työskentelevät, eivät halua panna itseään likoon median kyynisyyden edessä. He työskentelevät sinnikkäästi löytääkseen vaihtoehtoisia ratkaisuja, ja saavat start up -vaiheessa oleville yrityksilleen pääomasijoituksia eri puolilta maailmaa. Pinnan alla tapahtuu paljon, mistä emme tiedä mitään. Emmehän toki halua nähdä uutta it-kuplaa, josta clean techia on jo ehditty epäillä…

Ydinvoimalan ytimen sulaminen on median märkä uni. Ikävää, mutta niin se on. Toimituksissa ympäri maailmaa eletään parhaillaan sellaisen adrenaliiniruiskeen vaikutuksessa, että ei paremmasta väliä. Tätä päivää muistellaan vielä vuosikymmeniä eteenpäin toimitusten perjantaioluiden äärellä.

Minulla on taipumusta unelmointiin. Siksi jaksan uskoa tänäkin ydinkatastrofin päivänä siihen, että parempi maailma on mahdollinen. Suomalainen insinööri clean tech -projekteineen tulee vielä olemaan yksi tämän paremman maailman sankareista. Sitä päivää odotellessa.

Susanna Paloheimo

Susanna Paloheimo

"Muutosten tuulten puhaltaessa toiset rakentavat muureja, toiset tuulimyllyjä"

Blogiarkisto