Pääministeri kaaaatuuuuuuuu – kuvassa

Hesarin kuvajournalismi on sunnuntain vaalien jälkeen ollut niin hienoa, että haluaisin nostaa sille maljan! Kippis!

Eilisessä HS:ssa Suomen tulevaisuus kiteytyi yli puolen sivun kuvaan Anni Sinnemäestä, jonka takana hymyilee leveästi Timo Soini, ilmeisesti tv-lähetyksen videoskriiniversiossa. Huikean hienoa! Alla komeili Päivi Storgårdista RKP:n valvojaisissa otettu todella ruma kuva, jossa huoli näkyi vahvasti. Joku voisi epäillä kuvatoimitusta ilkeilystä…

Tänään sitten Kokoomuksen vaalijulisteesta ja Kataisesta oli kuva, jossa ennakoitiin tulevia hallitusneuvotteluja. Julisteesta oli rajattu yläosa pois, jolloin jäljelle jäivät sanat ”ei pääse eteenpäin”.

Kaikkein symbolisin ja rohkein kuva sen sijaan oli se, jossa Mari Kiviniemi sukelsi kohti lattiaa vasen käsi ojossa. Kuvatekstissä kerrottiin pääministerin kompastuneen ja loukanneen nilkkansa kipeästi. Valokuvaaja oli ollut todella nopea liikkeissään!

Suomessa tarkoituksellista ja ammattimaista kuvajournalismia on harjoitettu harmillisen vähän. Tarinoiden mukaan ex-pääministeri Esko Ahosta alettiin julkaista vähitellen yhä epäedullisempia kuvia, mikä sitten ehkä jopa vahvisti hänen epäsuosiotaan. Pääministerin kaatumisesta ei kuitenkaan vielä ’90-luvulla takuulla olisi julkaistu yhtään kuvaa. Symboliikka tässä kuvassa on erittäin vahvaaa, mikä kuvajournalismissa onkin kaikkein hienointa. Kuinkahan paljon tämän kuvan julkaisua HS:n toimituksessa pohdittiin? Onnittelut rohkeudesta! Väistämättä tässä tulee mieleen myös tammikuinen häly pääministerin ulkoasuun kohdistuneesta kommentoinnista, joka ei ehkä olisi ollut niin suurta ilman tuota instituutiota, pääministeriyttä. Vaikea sanoa varmasti.

Kuva on julman todellinen, vaikka se onkin aina vain nanosekunnin kokoinen kuvaus todellisuudesta. Haarukkka tai tuoppi matkalla huulille väärällä hetkellä, huulipunan tahraamat hampaat, hapsottava tukka, kiiltävä iho, kummallinen ilme. Ei siis mikään ihme, että Suomesta löytyy eräskin johtaja, joka ei anna lupaa yhdenkään kuvan julkaisemiseen itsestään, jollei hän ole itse hyväksynyt kuvaa. Ainakin tarinoiden mukaan.

Susanna Paloheimo

Susanna Paloheimo

"Muutosten tuulten puhaltaessa toiset rakentavat muureja, toiset tuulimyllyjä"

Blogiarkisto