Puhemieheksi ei synnytä

Viime perjantaina ilmestyneessä Talouselämässä oli ansiokas juttu Vuokraturvan hallituksen puheenjohtajasta ja perustajasta Timo Metsolasta. Jutussa käsiteltiin Metsolan nousua alan ylivoimaiseksi puhemieheksi eli henkilöksi, jota media lainaa ja haastattelee mielellään, kun se käsittelee vuokra-asuntomarkkinoita tai asuntosijoittamista. Lämpimät onnittelut puhemiesaseman saavuttamisesta!

Puhemieheksi ei nimittäin synnytä, vaan asema ansaitaan. Jutussa kerrottiin Metsolan blogista , jossa tämä ottaa kantaa alan kehitykseen ja sitä kuohuttaviin asioihin, mutta ennen kaikkea esittää omia mielipiteitään alasta. Bloggaamalla saavutettu puhemiesasema on vielä uutta, mutta ei mielestäni lainkaan yllättävää. Aiemmin puhemiesroolia rakennettiin perinteisemmillä viestinnän keinoilla, kuten esittelemällä omia näkemyksiä alaa seuraaville toimittajille tai vaikkapa järjestämällä mielenkiintoisia lehdistötilaisuuksia.Tätä tehdään toki edelleen hyvin paljon.
Mielenkiintoista Metsolan nousussa alan puhemieheksi on se totuus, jota me viestinnän ammattilaiset aina asiakkaillemme toistamme: perusteltujen mielipiteiden ja kannanottojen esittäminen rohkeasti on nopein tie erottautua kilpailijoista ja saavuttaa puhemiehen asema. Tasapaksu yritysjargon, jossa luetellaan talousfaktoja toisen perään mitä harmaimmalla tavalla, ei todellakaan edesauta asiaa.
Toki puhemiesaseman saavuttamiseen tarvitaan muutakin, mutta ytimessä on silti rohkeus. Organisaatioissa, joissa vallalla on pelko oman aseman menettämisestä, ei koskaan voi syntyä vahvoja puhemiehiä. Tällaisia organisaatioita Suomi on ikävä kyllä pullollaan.
Metsola on oivaltanut sen, miksi kannattaa ottaa kantaa: tunnettuus yksinkertaisesti tuo lisää kauppaa. Kaikkia Metsolan näkemyksetkään eivät artikkelin mukaan miellytä, mutta bisnes näyttää silti Vuokraturvan kohdalla kukoistavan.Ehkä ytimessä on rohkeuden lisäksi sittenkin myös… yrittäjyys.
Susanna Paloheimo

Susanna Paloheimo

"Muutosten tuulten puhaltaessa toiset rakentavat muureja, toiset tuulimyllyjä"

Blogiarkisto