Ajelin aamulla töihin ja kuuntelin radiosta lukuisia mainoksia, joissa lueteltiin yritysten kotisivujen osoitteita. Tiedättehän: www.meidänfirma.fi. Jotain on pielessä, ajattelin.
Digitalisoituminen tunkee elämäämme kaikkialla. Emme enää edes huomaa, miten monet asiat ovat digitalisoituneet. Ei, en nyt tarkoita juttelua kavereiden kanssa Facebookissa. Tarkoitan junalippujen ostamista, lasten kuvien jakamista isovanhemmille, musiikin kuuntelua, ravintoloiden lounasmenun selaamista, tuotekatalogien siirtymistä verkkoon, videoneuvotteluita, parhaiden palvelukokemusten suosittelua, vakuutuskorvausten hakemista (terkut sinne Tapiolaan!), tuotteiden hintojen vertailua… Verkko ja sen tuomat mahdollisuudet ovat useimpien suomalaisten käden ulottuvilla ja näitä mahdollisuuksia hyödynnetään koko ajan enemmän ja enemmän.
Etsimme tietoa nykyisin ensisijaisesti verkosta. Emme enää (ainakaan kovin usein) selaile Keltaisia Sivuja, vaikka joku jaksoi tänäkin vuonna nähdä vaivaa ja kantaa sellaisen minunkin postilaatikkooni. Lapset kyselivät hämmästyneenä mikä tämä oikein on… Ja koska etsimme tietoa verkosta, yrityksen on löydyttävä sieltä nimellä.
Kuinka usein sinä itse vielä aloitat kirjoittamalla nettiselaimesi osoitekenttään koko osoitteen, jonne olet matkalla? Väitän, että käyttäytymisemme on muuttunut radikaalisti: kirjoitamme vain kyseisen yrityksen tai asian / tuotteen / palvelun nimen hakukenttään, josta selain sitten ohjaa meidät eteenpäin hakua parhaiten vastaaville sivuille.
Digiajan yrittäjän, mainetyöläisen, viestijän ja markkinoijan ABC:n mukaan verkkohaussa esiin nousemiseen voi vaikuttaa itse tuottamalla hyvää ja ”rikasta” sisältöä verkkoon. Rikkaalla sisällöllä tarkoitetaan tekstin lisäksi esimerkiksi kuvia ja videoita, powerpoint-esityksiä ja musiikkia. Mitä useammissa paikoissa – siis omien kotisivujen lisäksi esimerkiksi blogissa, Facebookissa, YouTubessa, Twitterissä, SlideSharessa ja LinkedInissä – yrityksellä on verkossa sisältöä, sitä helpommin hakukone yrityksen löytää. Ja kas, niin asiakas saapuu yrityksen sivuille ja löytää sieltä hakemansa vastaukset. Toki itse tuotetun sisällön lisäksi on syytä käyttää rahaa myös verkkomainontaan, joka muuten ainoana vieläkin kasvaa, kertoo entinen työnantajani TNS Gallup – terkkuja sinnekin!
Miksi siis vieläkin luetella mainoksessa yrityksen koko verkko-osoite? Eikö olisi jo aika muuttaa mainoslause muotoon ”Meidän Firma palvelee sinua verkossa, tervetuloa!” Ja huolehtia siitä, että hakukoneelle on kerrottu, että meidän firma sijaitsee tässä ihan lähellä.
PS. Kukkakauppa Lumikello sai tänään uuden asiakkaan, kun työkaverini halusi hankkia perjantain kunniaksi kukkia. Toimistolla ääneen huikattu ”tietääkö joku, onko tässä lähellä kukkakauppaa” -kysymys sai pikaisesti vastauksen verkosta: ”kukkakauppa Kallio” -hakusanoilla löytyi suosittelupalvelu Yelpistä kiva suositus, ja kun kukkakauppa vielä sattui olemaan lähin mahdollinen, valinta oli helppo tehdä.