Yllättävät kohtaamiset rakentavat tapahtumasta huipun

Sain tänään vierailla Kaupan päivässä, Keskon sidosryhmäseminaarissa, jota vietettiin jo 14. kertaa. Tällä kertaa Keskon 70-vuotisjuhlan kunniaksi, onnea vielä kerran! Tapasin tuttuja, vaihdoin kuulumisia, innostuin puhujista (loistavaa, Matti Apunen!) ja mikä parasta, tulin esitellyksi useille uusille tuttavuuksille.

Monissa seminaareissa parasta antia ovat kahvitauot, lounaat ja päivän päätteeksi järjestettävät kokkarit. Ylivoimaisesti parhaita seminaareja ovat ne, joiden tauoilla tapaa sellaisia ihmisiä, joiden kanssa olisi muuten epätodennäköistä kohdata. Kaupan päivä on yksi niistä foorumeista, joihin kokoontuu suuri joukko ihmisiä hyvin erilaisista yrityksistä. Minusta on aina mielenkiintoista tavata ihminen, jonka ammatista tai toimialasta en tiedä mitään: kyselen uteliaana, kuulen kiinnostavia taustoja, vaistoan keskustelun keveydestä tai pidättyväisyydestä jotain. Yrityksen verkkosivuja selaamalla en ikinä saisi sellaista rajapintaa tuohon yritykseen.

Jollain tavalla ”poikkitieteelliset” seminaarit ovat Suomessa harvinaisia. Yleensä kokoonnumme yhden asian äärelle, ja osallistujat ovat kaikki saman alan ammattilaisia. Ajoittain hauskaa, varsinkin bilettämismielessä, mutta toisaalta ei kovin avartavaa. Samaan hengenvetoon voin todeta, että Markkinointi&Mainonta; -lehden legendaarinen Korkean Paikan Leiri on ollut yksi parhaista foorumeista tutustua markkinointiviestintäalan ydinjengiin rennossa fiiliksessä. Sieltä ovat kotoisin parhaat sparrauskaverit ja ikimuistoiset juonnot (Punatähdet rules!).

Olen saanut myös osallistua muutaman kerran yritysten hallitustyötä käsitteleviin seminaareihin, joissa osallistujat ovat olleet kaikkea pk-yritysten kolmannen polven edustajista suomalaisten pörssiyritysten hallitusten puheenjohtajiin. Aamukahvipöydässä ennen toista seminaaripäivää on käyty vilkasta keskustelua suomalaisesta yritysmaailmasta ja löydetty ratkaisuja milloin mihinkin ongelmaan. On koettu yhdessä elämyksellisiä hetkiä, jotka ovat rakentaneet pohjan mielenkiintoiselle ystävyydelle tai tuttavuudelle. Hyvin arvokasta: tutustua itseään huomattavasti vanhempaan, yhteiskunnan huipulla toimivaan yritysjohtajaan, joka haluaa jakaa kokemusta, kannustaa ja innostaa nuorempaa yrittäjää. Ei tällaisia kohtaamisia liian usein kohdalle satu. Tässäpä olisi liikeidea, jolle olisi takuulla kysyntää. Kuka lähtisi toteuttamaan?

Tänään Keskon pääjohtaja Matti Halmesmäki kertoi Ruotsissa viime viikolla kuulemansa vitsin: mikä erottaa introvertin ja ekstrovertin suomalaisen toisistaan? Introvertti katsoo puhuessaan omiin kenkiinsä, ekstrovertti vastapuolen kenkiin. Tästä päätellen minulla pitäisi olla melko hyvä käsitys tämän päivän seminaarin osallistujien kengistä.

Susanna Paloheimo

Susanna Paloheimo

"Muutosten tuulten puhaltaessa toiset rakentavat muureja, toiset tuulimyllyjä"

Blogiarkisto