Yrittäjän lapsillekin oma päivä!

Tänään on vietetty Yrittäjän päivää. Yrittäjäneuvos Riitta Antinmäki teki aikanaan ison työn kasvattaakseen yrittäjien arvostusta. Hän sai aikaan sen, että yrittäjille pystytettiin patsas ja kalenteriin tuli kaksi vuotta sitten tämä Yrittäjän päivä. Kiitos Riitta! Olet idolini.

Laskin omien Facebook-kavereideni keskuudessa olevan 120 yrittäjää. On yksinyrittäjää, toisen polven perheyrittäjää, sarjayrittäjää, konserniyrittäjää ja monta erilaista pk-yrittäjää. Monet heistä minulle valtavan tärkeitä vertaistukea tarjoavia ihmisiä, joille ei tarvitse liikoja selittää. Vertaistuen lisäksi muista yrittäjistä koostuva verkosto on erinomainen tiedon ja kokemuksen jakamisen foorumi. Aika monta asiaa on pitänyt oppia kantapään kautta, mutta onneksi olen voinut jakaa näitä oppeja muille yrittäjille. Emme tarvitse enempää kantapääkorkeakoulun käyneitä yrittäjiä, vaan nopeita kasvu- ja kansainvälistymistarinoita. Niistä tulevaisuuden Suomi elää.

Kotona vietimme illalla Yrittäjän lasten päivää. Sillä sellaisen minun lapseni todellakin ansaitsevat. Jäätelön ja karkin nauttimisen ohessa juttelimme päivän kuulumiset ja kerroin meidän viettäneen töissä Yrittäjän päivää kakkukahvien merkeissä. Lapsia nauratti, kun totesin, että nyt on teidänkin syytä saada vähän juhlia. Sillä niin meidän kuin monen muunkin yrittäjän perhessä on yksi ylimääräinen jäsen, se yritys. Lapset tottuvat pienestä pitäen kuulemaan keskusteluja, jotka liittyvät yritykseen ja näkevät, miten yrittäjävanhempi ratkoo pulmia ja iloitsee onnistumisesta. Uskon, että yrittäjän perheessä työstä puhutaan keskivertoperhettä enemmän.

Lapset jakavat yrittäjä-äidin, -isän tai molempien vanhempien ajan perheen yritysjäsenen kanssa. Moni meistä kokee siitä jatkuvaa syyllisyyttä. Lapsemme kuitenkin näkevät myös sen, miten palkitsevaa yrittäjyydessä onnistuminen on. Ja oppivat varhain, että yrittäjien maksamilla veroilla yhteiskunta pyörii. Heistä kasvaa sisäisiä yrittäjiä, vaikka eivät koskaan itse yrittäjäksi ryhtyisikään. Ja sellaiset ihmiset ovat työnantajan kannalta mahtava voimavara. Nimimerkillä ”Kokemusta on”.

Teenpä siis tässä idoliani Riittaa matkien ehdotuksen, että aletaan ainakin kerran vuodessa juhlia Yrittäjän lasten päivää. Ja jollei tästä nyt ihan koko Suomen kalenteriin juhlapäivää saataisikaan, niin vietetään sitä kaikissa yrittäjäperheissä. Lapsemme ovat sen ansainneet!

ps. Näytin lapsilleni pari päivää sitten mainion videon siitä, kuinka yhteiskunta toimii. Vinkiksi sinulle, joka et vielä ole tätä Nordic Business Forumin väen yhdessä mainion piirtäjän ja animaattorin Linda Saukko-Raudan kanssa toteuttamaa videota nähnyt, niin katso se tästä. Vaikea kuvitella, että tällainen video olisi saanut vielä viisikään vuotta sitten tuhansia katsojia parissa päivässä.

Susanna Paloheimo

Susanna Paloheimo

"Muutosten tuulten puhaltaessa toiset rakentavat muureja, toiset tuulimyllyjä"

Blogiarkisto