Yrityksen kulttuuri vetoaa kaltaisiinsa ihmisiin

Taitomyllyn yrityskulttuurin ydin on reilussa meiningissä ja 3K:n säännössä Kehu, kiitä, kannusta. Tuon säännön kehitin jo työskennellessäni nuorena asiakaspalvelussa yrityksessä, jossa esimies totesi meille säännöllisesti ”teitä saa aina kadulta lisää”. Sisuunnuin, ja aloin kehua, kiittää ja kannustaa työkavereita aina kun siihen oli aihetta. Sain valtavasti palautetta siitä, että kanssani oli kiva tehdä töitä.

Yrityksessäni olen saanut konkreettisesti huomata, miten vahva kilpailutekijä kulttuurimme on. Reilu meininki vetoaa rouheisiin suomalaisiin, jotka arvostavat sitä, että  asiat sanotaan suoraan, ollaan avoimia eikä olla aina samaa mieltä. Uskotaan siihen, että siten kehitytään ja saavutetaan parempia tuloksia. Ei olla jees-naisia ja -miehiä.

Kilpailu asiakkaista on kautta aikojen ollut yrittäjän arkea. Kilpailu parhaista työntekijöistä sen sijaan kovenee koko ajan. Uskon, että yrityskulttuuri vetoaa kaltaisiinsa ihmisiin, ovat he sitten potentiaalisia asiakkaita tai työntekijöitä. Aikana, jona kaikki tuntuvat hakevan ”hyviä tyyppejä”, pitäisi ensin katsoa peiliin ja todeta, millainen yrityskulttuuri tyypille on tarjolla. Ja hakea sitten pompöösiin yritykseen sinne sopiva pönöttäjä tai epävirallisen rentoon yritykseen suorapuheinen ja käytännönläheinen tekijä.

Työn ilo kumpuaa onnistumisista, joita saavutetaan silloin, kun ihminen saa loistaa omassa työssään. Ja työn ilolla puolestaan on suora yhteys yrityksen menestymiseen. Tavattoman yksinkertaista. Miksi sitä sitten tuntuu olevan niin vaikeaa toteuttaa? Useissa yrityksissä vallalla ovat pomottaminen, turhantärkeys, hajota ja hallitse -mentaliteetti, loputon kokoustaminen, kohtuuttomat vaatimukset, ”koirakouluun” paneminen ja esimiesten tuulispäisyys. Kuka tällaisessa kulttuurissa voi loistaa ja kokea työn iloa? Ei ihme, että ihmiset napisevat ja valittavat – ja aika usein puhuvat ääneen näistä kokemuksistaan baaritiskeillä, saunanlauteilla ja hiekkalaatikon reunalla. Niin se yrityksen työnantajakuva syntyy, ei hienoilla mainoksilla tai julkilausumilla.

Siksi olenkin tänään niin onnellinen siitä, että meiltä irtisanoutunut pitkäaikainen ja hyvin arvostettu työntekijä halusi palata takaisin työskenneltyään vain kaksi päivää kilpailijalla. Yrittäjän luomalle yrityskulttuurille tämä oli palkinto vailla vertaa.

Susanna Paloheimo

Susanna Paloheimo

"Muutosten tuulten puhaltaessa toiset rakentavat muureja, toiset tuulimyllyjä"

Blogiarkisto