Pehmeä johtaminen onkin kovaa

Keskustelimme hoivakodin ovella tapahtuvan kohtaamisen kokemuksesta. Miten erilaista on kuulla sanat ”Tervetuloa, kiva, että tulit!” sen sijaan, että ovi vaan nopeasti avattaisiin ja poistuttaisiin paikalta.

Väitän, että pehmeä johtaminen on fiksua bisnestä. Mutta mitä ovat nämä ”pehmeät” asiat, joista niin usein kuulee puhuttavan? Onko pehmeää tunneälykäs johtaminen, jossa fokus on itsetuntemuksessa, omien tunteiden säätelyssä, toisten tunteiden tunnistamisessa ja ymmärtämisessä, paremmassa vuorovaikutuksessa ja kyvyssä luoda ja ylläpitää toimivia ihmissuhteita? Attendon turnaround-strategian tulosten valossa tällainen ”pehmeä” johtaminen tuottaa kovia tuloksia.

Helmikuussa 2020 olimme koolla turnaround-strategian luomisen merkeissä Attendo Suomen johtoryhmäläisten kanssa. Yritys, jolta asiakkaat olivat kysyneet näkemyksiä ja neuvoja, oli ajanut nopean kasvun vuosina päin seinää. Maine oli romahtanut. Luottamusta ei ollut: ei henkilökunnalla johtajia kohtaan, eikä kansalaisilla koko yritystä kohtaan. Brutaalit faktat olivat kristallinkirkkaat. Johtamiseen oli tuotava lisää pehmeiksi koettuja elementtejä.

Meidän oli onnistuttava palauttamaan luottamus. Rakennettava yhtiöstä alan halutuin työ- ja asuinpaikka.

Totesimme, että kohtaamiset ovat Attendon toiminnan sydän. Miltei kuulen, kuinka sinua vähän naurattaa. Mitäpä muuta sosiaalipalveluita tuottavan yrityksen toiminnan sydämessä tulisikaan olla! Siihen aikaan niin Attendolla, kuin aika monissa muissa sote-alan organisaatioissa keskityttiin organisaatiolähtöiseen toimintaan ja suoritteisiin, tuotantoon. Monissa alan organisaatioissa on edelleen runsaasti työtä asiakaslähtöisyyden juurruttamisessa arkeen. Me käänsimme katseen toisen ihmisen näkökulmalle ja kävimme keskusteluja siitä, miltä hyvä asiakaspalvelu tuntuu.

Mikä tärkeintä, keskityimme parantamaan kohtaamisen taitoja. Opettelimme kysymään kohdatessamme mitä sulle kuuluu – ja kuuntelemaan aidosti ja rauhassa vastauksen.

Keskustelimme hoivakodin ovella tapahtuvan kohtaamisen kokemuksesta. Miten erilaista on kuulla sanat ”Tervetuloa, kiva, että tulit!” sen sijaan, että ovi vaan nopeasti avattaisiin ja poistuttaisiin paikalta. Miten hyvältä läheisestä tuntuisi saada muuttopäivän iltana soitto hoivakodista vain kuullakseen, että siellä uudella asukkaalla kaikki on hyvin – ja päästä kertomaan, miltä itsestä tuntuu.

Harjoittelimme korjaavan palautteen antamista ja pohdimme, miksi sen antaminen työkaverille voi pelottaa. Aloimme viljellä palautetta viiden koon säännön mukaisesti: kuuntele, kehu, kiitä, kannusta ja korjaa tarvittaessa.

Nostimme pehmokissan pöydälle, kun halusimme antaa myönteistä tai korjaavaa palautetta. Buukkasimme kalentereihin säännöllisesti aikaa 1-2-1 -hetkille ja määrittelimme johtamisen kriittiset tekemiset. Keskustelukarttojen äärellä oivalsimme, että laatu hoivassa on yhtä kuin sadan prosentin vastuu asioista, joista tulee tietoiseksi.

Palasimme toistuvasti näiden lauseiden äärelle: palaute on lahja ja puuttuminen on välittämistä. Keskustelimme siitä, mitä nämä tarkoittavat eri ihmisille ja miksi puuttuminen toisen tekemään virheeseen edelleen tuntuu niin vaikealta.

Emme jääneet tähän. Opiskelimme erilaisuutta: ymmärsimme, että yhtenä hetkenä voi tarvita avukseen jäänviileää, analyyttistä energiaa ja toisena eteenpäin vievää energiaa. Opimme, että toiselle nämä ovat luontaisia ja toisen pitää tietoisesti valjastaa näitä energioita avukseen tilanteen niin vaatiessa. Ja kun luontaiset tyylit ovat erilaisia, vuorovaikutustaitoja täytyy kehittää. Kasvatimme siis itsetuntemusta ja muita tunneälytaitoja.

Satsasimme vuosien 2021–2023 muutosmatkan eli Attendon strategian edellyttämiin valmennuksiin yhteensä 112 000 työtuntia ja johtamiskoulutuksiin yhteensä 25 760 työtuntia. Palkkakuluina tuo merkitsi vuonna 2022 yli 3 miljoonaa euroa.

Kaiken tämän lisäksi korjasimme ja vahvistimme kasvun tuoksinassa liian pieneksi tai vanhaksi käyneitä toimintamalleja. Niitä oli kymmeniä. Jää alkoi kantaa jalkojemme alla. (Joko kerroin, että samaan aikaan hoidimme koronapandemian aikaista valmiusjohtamista? Olkoon se eri tarinan aihe…) Minä siirryin tammikuun lopussa 2023 johtoryhmästä takaisin yrittäjäksi auttamaan muita organisaatioita muutoksen johtamisessa ja pehmeän johtamisen taidoissa. Entiset kollegani ovat jatkaneet upeasti uudistumisen tiellä.

Jokin aika sitten Attendo julkaisi vuoden 2024 avainlukunsa.

💙Henkilöstötyytyväisyys on noussut 51 pykälää erinomaiselle tasolle – henkilöstön NPS on nyt +35.

💙Asukas- ja läheistyytyväisyyttä mittaava NPS on molempien osalta historian korkeimmalla tasolla, +51.

💙Työntekijöiden vaihtuvuus on vähentynyt huomattavasti kaikilla tasoilla ja vetovoima on kasvanut. Attendo saa enemmän työhakemuksia kuin aiemmin.

💙Myös yhtiön taloudellinen tulos on kääntynyt positiiviseksi.

Viime viikolla kohtasin vanhoja työkavereita Adeptuksen Tunneäly Summitissa. Kokenut aluejohtaja kertoi kuulumisia kysyessäni, että nyt heiltä taas kysytään neuvoja ja kokemuksia. Heitettiin ylävitoset. Sekin asema oli ansaittu takaisin!

Attendon muutosmatka on hieno esimerkki siitä, miten ”pehmeäksi” mielletyt johtamisen taidot, siis ihmisten kohtaamisen ja tunneälytaidot, ovatkin mitä suurimmassa määrin fiksua bisnestä. Joku voisi jopa sanoa, että kovaa johtamista, jos tuloksia katsoo. Mitä sinä tästä tuumaat?

Picture of Susanna Paloheimo

Susanna Paloheimo

"Muutosten tuulten puhaltaessa toiset rakentavat muureja, toiset tuulimyllyjä"

Blogiarkisto