Prompti tekoälylle, dialogia ihmisen kanssa

Kokemukseni mukaan tällaisen muutoskyvyttömyyden korjaaminen lähtee brutaalien faktojen hyväksymisestä. Yksi niistä on, että vaikka kuinka haluaisit, ihminen ei ole kone. Ihmistä ei saa napista painamalla päälle ja pois.

Johtamisteoriat ovat pitkään olleet mekanistisia, ja sehän on suomalaisille organisaatioille ja johtajille sopinut. Digia kertoi tammikuun alussa tuoreeseen tutkimukseensa vedoten, että perinteinen, hierarkkinen johtamismalli voi heikentää Suomen talouden kasvua. Tulosten mukaan suurimmat ongelmat ovat teollisuudessa, joka on ollut Suomen ylpeydenaihe.

Erityisen suuri ongelma on muutoksia johdettaessa.

Tutkimus kertoo, että nykyinen johtamistapa, jossa päätöksenteko on hierarkkista ja strategia ja muutokset valutetaan ylhäältä alaspäin, ei toimi. Anteeksi, mutta onko joku yllättynyt?

Kokemukseni mukaan tällaisen muutoskyvyttömyyden korjaaminen lähtee brutaalien faktojen hyväksymisestä. Yksi niistä on, että vaikka kuinka haluaisit, ihminen ei ole kone. Ihmistä ei saa napista painamalla päälle ja pois.

Sen sijaan tekoälyn saa. Mitä selkeämmän käskyn eli promptin tekoälylle antaa, sitä nopeammin se tuottaa halutun lopputuloksen. Voin vain arvuutella, kuinka moni suomalainen johtaja sisimmässään toivoo, ehkä jopa edelleen kuvittelee, että ihmistä johdetaan samoin – selkeillä prompteilla. Inhimillisyys kuitenkin tulee ihmisen mukana, haluamme tai emme. Se tarkoittaa työyhteisössä tunteita, kokemuksia, tulkintoja, oletuksia ja ajatuksia.

Erityisesti muutoksen toteuttamisessa ihminen tarvitsee dialogia. Ei siis vain puheita. Ei vain tiedotteita. Ei väittelyä. Ei neuvottelua. Vaan dialogia. Hetkiä, jolloin tulee aidosti kuulluksi. Jolloin kysymykseen saatu vastaus herättää lisää ajatuksia. Joita tarkennetaan kysymällä, mitä tarkoitit, kun sanoit… Jaetaan kokemuksia. Otetaan toisen tunne vakavasti. Synnytetään yhteinen todellisuus.

Digian tutkimuksessa todettiin, että organisaatioiden kyky sopeutua muutokseen paranisi, jos ne saisivat henkilöstön mukaan kehittämiseen. Samaan aikaan koko Suomi tarpoo ties kuinka monetta vuotta suossa, josta edes Täällä Pohjantähden alla -kirjan Jussi ei legendaarisella kuokallaan meitä ylös taitaisi saada. Jottai täsä tarttis. Vai mitä tuumaat?

Tekoäly vauhditti tunneälykkyyden paluuta johtamisen agendalle. Milloinkahan suomalainen johtaja omaksuu sen, että ihmisen johtaminen vaatii inhimillistä otetta, tunneälyä ja uudenlaisia johtamistaitoja? Ja haluaa ottaa nämä haltuun yhtä tehokkaasti kuin osaa johtaa tuotantoa.

Picture of Susanna Paloheimo

Susanna Paloheimo

"Muutosten tuulten puhaltaessa toiset rakentavat muureja, toiset tuulimyllyjä"

Blogiarkisto