Rakastan prosesseja, dokumentointia ja kehittämistä

Joku on ymmärtänyt jotain väärin. Ettäkö luovuus olisi jotain huithapelien touhua, sähläämistä ja säätämistä. Ei. Luovuus kukkii, kun sillä on tilaa. Ja tilaa tulee, kun säätäminen ja sählääminen poistetaan hyvillä prosesseilla, dokumentoinnilla ja jatkuvalla kehittämisellä.

Rakastan prosesseja. Prosessien luominen, kuvaaminen ja noudattaminen tekee kaikesta helpompaa. Pyörä tarvitsee keksiä kunkin prosessin kohdalla vain kerran, ei toistuvasti uudelleen. Aikaa ja rahaa säästyy – hermoista puhumattakaan.

Dokumentointi on prosessille lähisukua. Jos dokumentointi on tehty sinne päin, aikaa ja rahaa kuluu asioiden etsimiseen ja uudelleen tekemiseen. Uudestaan ja uudestaan. Kun asian kerran kirjaa kunnolla ylös, tallettaa sen muidenkin löydettäväksi ja ohjaa muut noudattamaan dokumentoitua asiaa toivotulla tavalla, säästää omia hermojaan.

Kehittäminen on jatkuvaa. Aluksi kehitetään uutta, sitten korjataan tai uudistetaan. On mahtava tunne, kun huomaa epäkohdan, puuttuu siihen ja sinnikkäästi jaksaa kehittää niin kauan, että parempi malli toimii hyvin. Ja sekin on dokumentoitu.

Kuluneiden reilun kahden vuoden aikana olen työssäni saanut kehittää, luoda prosesseja ja dokumentoida valtavan määrän asioita. Olen toistuvasti näyttänyt toteen oman väitteeni, että prosessit ja dokumentointi säästävät aikaa, rahaa ja hermoja. It’s all in the details, tapaan sanoa. Olen parhaimmillani johtaessani suuria kokonaisuuksia ja käyttäessäni osaamistani kehittämiseen, mutta hoidan myös yksityiskohdat ja rutiinit kunnialla. Mikäs siinä, jos työskentelee yksin ja haluaa käyttää aikansa säätämiseen. Mutta kun tehdään isolla joukolla, usein vielä muissa yrityksissä tai maissa työskentelevän joukon kanssa, prosessit ja dokumentointi ovat ihania asioita!

Tuon ihanuuden todistaakseni kerron vielä tämän: olen saanut johtaa reilun vuoden ajan uuden brändin, Fredmanin, synnyttämistä ja yrityksen asiakaskokemusta. Nyt, kun brändin julkistuspäivästä on kulunut vajaat 11 kuukautta, nautimme joukolla työmme hedelmistä päivittäin. Valokuvat löytyvät helposti yhdestä paikasta, brand book ja videot samoin. Brändin mukaiset tekstit tuotteisiin ja palveluihin on luotu yhdenmukaiseksi ja ne on helppoa poimia käytettäväksi milloin somessa, milloin esitteissä. Brändin positionti -dokumentti on hiottu kuntoon. Viime viikolla uutta yhteistyökumppania, tekstintuottajaa, briiffatessani tajusin, että communication guidelines -dokkari on vielä kirjoittamatta. Tieto äänensävystä ja tavasta kirjoittaa on toistaiseksi vain ihmisten mielissä ja jo tietenkin valmiiksi saaduissa teksteissä.

Kun eilen katsoin kahta uutta printtimainosta, tunsin tyytyväisyyttä. Niistä huokui juuri se brändi, jonka olemme loistavien, erittäin luovien ammattilaisten kanssa porukalla luoneet. Kun ystäväni tänään kehui meitä työstä, jonka olemme saaneet aikaiseksi, tunsin kiitollisuutta. Sinnikkyys ja johdonmukaisuus – ja ne prosessit, dokumentointi ja kehittäminen ovat tulleet palkituksi. Luovuudella on tilaa kukkia.

 

Susanna Paloheimo

Susanna Paloheimo

"Muutosten tuulten puhaltaessa toiset rakentavat muureja, toiset tuulimyllyjä"

Blogiarkisto